ENERGIELABELS

 Energielabels
voor woningen en MKB

Energielabels

 Het energielabel (of EPA label) is een label dat vereist is en moet worden meegeleverd bij de verkoop van o.a. gebouwen. Met een energielabel zie je in één oogopslag hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een woning of bedrijfspand is. Aan de hand van de huidige prestaties wordt het gebouw dan in een categorie geplaatst.

De overheid wil hiermee (toekomstig) eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Naast het toekennen van het label wordt er een lijst met (standaard) energiezuinige maatregelen bijgevoegd. Het doel van de energielabels is ook om eigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. 

Energielabels voor MKB


Kantoorruimtes en utiliteitsgebouwen die groter zijn dan 50 m2 worden verplicht een energielabel te overleggen bij verkoop, verhuur of oplevering.

Vanaf januari 2023 is ieder kantoor groter dan 100 m2 verplicht een energielabel met minimaal een C-niveau te bezitten. Voor 1 januari 2023 moet je maatregelen hebben genomen om dit label te halen en hiermee aan de wettelijke eis te voldoen. Met dit verplichte energielabel werkt Nederland aan een energie neutrale omgeving in 2050.


Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel te vermelden wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden in advertenties. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.


Er zijn uitzonderingen voor bepaalde gebouwen en gebruiksfuncties. Meer informatie daarover op https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/07/welke-utiliteitsgebouwendelen-zijn-labelplichting.pdf

Energielabels voor woningen


Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van je woning. Sinds 1 januari 2021 moeten woningeigenaren voor een aanvraag van het energielabel een afspraak maken met een vakbekwaam energieadviseur voor het EPA label.


EPA staat voor Energie-Prestatie-Advies en is een door de overheid gestandaardiseerde keuring van de woning. In het EPA wordt aan de woning een energie label toegekend en wordt een op maat gemaakt advies voor energiebesparende maatregelen toegevoegd. Het advies/label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Het EPA label bevat een bouwkundige omschrijving van de woning aan de hand van oppervlakten, bouwmaterialen als bijvoorbeeld oppervlakte glas, RC-waardes en de huidige energieprestaties.

Aan de hand van die energieprestaties wordt de woning voorzien van een label. De labelklasse (A++++ t/m G) wordt vermeld in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden. En je moet het label aan de koper overhandigen op het moment van overdracht. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen.

Het EPA label bevat advies voor energiebesparende maatregelen inclusief kosten en terugverdientijd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spouwmuurisolatie, vloer of dakisolatie of een energiezuinige CV-ketel. Mocht je maatregelingen willen doorvoeren vraag dan ook naar de subsidie op energiebesparing (ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing).

Let op: heeft jouw woning nog geen geldig energielabel maar ga je wel je huis te koop zetten? Dan hoef je tot 1 januari 2022 het label nog niet te vermelden in advertenties. 

Heb je wél een geldig energielabel, dan moet dit wel worden vermeld. 

Is het gelukt om je woning te verkopen? Dan heb je het energielabel wél nodig voor de transactie. 

Heb je op dat moment nog geen energielabel? Dan loop je het risico dat je een boete krijgt.

Contact opnemen
Share by: